Fast eller rörligt elpris

Väljer man fast eller rörligt elpris?

Ska man binda eller ha rörligt elavtal är en fråga som många ställt sig tidigare i år och som är högst aktuell idag nu när vi haft rekord på elpriset i södra Sverige. Varför det inte är så lätt att komma fram till ett svar på frågan är för att elpriset förändras varje månad då Nord Pools genomsnittliga spotpris ändras, vilket resulterar i nya elpriser till kunden. Det är inte heller många som tänker på att elpriset är olika högt baserat på årstiden och vad det har för konsekvenser. Läs vidare på sidan om du vill veta bästa strategin när det gäller val av fast eller rörligt elpris.

Rörligt elavtal

Det rörliga elavtalet följer det elpriser som sätts av marknaden, dvs elbörsen Nord Pool där svenska elproducenter säljer sin el och där elhandelsbolag kan köpa el. När du tecknar nytt elavtal så kan du få rabatt på elpriset ända till 30 öre per kWh. Det beror egentligen på vad som är det normala elpriset elbolaget tar. Standard påslag brukar ligga på allt mellan 1 öre/kWh till 35 öre/kWh då elbolagen har kostnader att täcka som kundtjänst, administration och kontor. Dessutom betalar de avgifter till förvaltaren av elnäten, Svenska Kraftnät och Nord Pool som är elbörsen som måste drivas för att alla aktörer ska kunna köpa och sälja el. Fast månadsavgift brukar ligga på 20-70 kr ink. moms men den rabatteras också i många fall bort om du använder jämförelsetjänster och väljer kampanj.

Det rörliga elpriset kan både gå upp och ner i framtiden. Fördelen är att det inte finns någon bindningstid och att uppsägningstid oftast är 1 månad vilket gör att du har frihet att byta elbolag när du vill och pressa elbolagen mot varandra. Det funkar precis som när du tar ett bolån till hemmet och har rörlig ränta, då kan du bara byta bank om det är något du inte är nöjd med eller om bankens ränta går upp i pris.

Fast elavtal

Det fasta elpriset bestämmer man under en tidsperiod. Det finns elavtal som man binder sig på i bara tre månader ända upp till 10 år med i princip det mesta däremellan. Om du jämför elbolagen här så kan du välja att sortera på fast elavtal utifrån de antal månader som du är intresserad av. De mest populära fasta elavtalen är sex, 12, 24, 36 och 60 månader.

Du betalar alltså samma pris för en kilovattimme varje månad men det priset kommer med högsta sannolikhet vara högre än det rörliga elpriset den månaden du ingår elavtalet. Det är för att elbolaget måste ta en säkerhet för att ha råd mig dig som kund om elpriset går upp. Det bästa sättet att se om ditt fasta elpris lönar sig är att gå in varje månad och se månadens elpris för ditt elbolag och se om du har ett bättre elpris. Då kan du även enkelt räkna ut hur mycket vinst eller förlust du gjort när avtalsperioden är över.

Rörligt avtal vanligast men fast på uppgång

Det mest populära elavtalet bland svenska folket är att köra rörligt elavtal med ca 70 % av hushållen som har rörligt elavtal (inbegripet anvisade elavtal som man inte valt själv). Ungefär 30 % i Sverige har fasta elavtal och den statistiken är på uppgång om man ser till de inkomna byten av elavtal under 2021 där oron har varit stor för ett högre elpris i Sverige i paritet med det vi har i många andra europeiska länder.

Elprisets utveckling 2017-2021

Om vi ser till hur elpriset har rört på sig i elområde 3 (som innefattar Stockholm, Göteborg, Norrköping, Örebro och Linköping). Svealand och Götaland hade ett högre snitt 2018  och 2019 för att sedan sjunka förra året men nu vara tillbaka på hösta nivåerna på lång tid.

2017: 36,13 öre/kWh

2018: 46 öre/kWh.

2019: 51 öre/kWh.

2020: 32 öre/kWh.

2021: 48 öre/kWh

Senaste tre årens månadspris:

År/månadjanuarifebruarimarsaprmajjunijuliaugustiseptemberoktobernovemberdecembergenomsnittspris
201967,8258,5651,1550,4445,9135,0346,0949,6347,2751,3155,6748,8050,64
202034,8229,8224,9019,3423,2934,8818,8545,8644,8532,9636,1541,2132,24
202159,1865,5346,8242,4853,3051,2070,1778,73103,4247,57

April 2020 kan ni se här hade otroligt låga elpriser. Att ha tecknat fast elavtal där tre år kan ha varit riktigt lönsamt. Detta med tanke på att elpriset i år har högsta genomsnittspriset på många år, med tanke på att det är tre dyra månader kvar.

Fast elavtal kan med andra ord löna sig om man verkligen prickar de åren som har lägre elpris i förhållande till de åren där det står högre. År 2009, 2018 och 2020 sticker ut som år där de som tecknat fast elavtal på några års sikt kan ha gjort bra affärer. Att under 2021 när elpriset står som högst på lång tid ingå ett fast elavtal på några år kan ju vara en bra affär om man ser till att efterfrågan från våra konkurrerande grannländer ökar men sannolikheten är ändå att det kan vara en tillfällig ökning där man kan tjäna på att ha is i magen och hoppas att sommaren 2022 bjuder ett betydligt lägre elpris att teckna fast elavtal till.

Sammanfattning – byta till fast eller rörligt elavtal

Rörligt elpris är troligtvis det bästa elavtalet att välja om du har längre perspektiv på ditt sparande. Det gör att du minimerar risken att gå in på fel nivå och köpa in dig på ett fast elavtal på en tillfällig topp. Nackdelen kan vara att priset om vintern blir dyrare och gör så att du får mindre pengar över. Se till att spara så du har råd med elräkningen denna årstid.

Om du gillar säkerhet och veta vad du ska betala år efter år är fast elavtal under sommarhalvåret att rekommendera om du vill få ner dina elkostnader. Bor du i en stor villa eller ett hus där golvvärme, pool, tvättmaskin, diskmaskin, elbil eller andra prylar slukar el dygnet runt kan det vara bra att veta vad utgifterna ligger på kontinuerligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *